Pensionat Hagas Historia

Grundaren till Pensionat Haga hette Anna Talbot (född Isaksson). Året var 1924, och efter över tjugo år som emigrant i USA valde Anna att återvända till Sverige och bygga sin dröm, det första pensionatet i Persnäs Socken.

historiaPensionatet har en klassisk amerikansk veranda som ramar in byggnaden.Förutom att driva pensionatet med tillhörande matservering, hade Anna också en sjukmottagning i boningshuset där hon vårdade människorna på bygden. Pensionatet var populärt, och Anna höll sig med en chaufför som hämtade upp gästerna från den närmaste tågstationen i Persnäs. Det pratas än i dag om gårdens årliga marknader med karuseller och lotterier och de danser som anordnades i kalkstenladan (där frukostserveringen nu finns).

Om Ni tittar noga syns fortfarande inristade namn på de vita väggarna i ladan från 30-talet och framåt.

Från början hörde gården ihop med 100 hektar mark, men genom åren har marken avstyckats bit för bit fram till 1971. År 1975 köpte familjen Norén gården, och Annexet (som byggnaden då kallades) brukades under lång tid som bostad till anställda på Sandviks Kvarn.

Pensionat Haga återfick sitt ursprungliga namn och syfte efter en rejäl uppfräschning år 2015, när vi i familjen Hasani tog över gården. Vi ser fram emot att följa i Anna Talbots fotspår, och erbjuda våra gäster en härlig upplevelse på Norra Öland.